Deco, je l’ volite brzu vožnju? – Racing simulator kao pravi izbor za dobro druženje

Kultni film, morate se složiti.

Ipak, ova scena zasigurno nije inspiracija za tekst koji sledi jer je ova avantura pred nama, potpuno nezaboravan i bezbedan doživljaj.

Ukoliko ste ljubitelj brze vožnje, drifta ili jednostavno uživate u adrenalinskom dopingu koji pruža vožnja, sigurno ste bar jednom poželeli da se nađete na trkačkoj stazi. Znamo koliko taj profesionalni hobi zapravo košta i koliko je ponekad teško samo bukirati kartu za trku, a kamo li stići do nje kao učesnik.

E pa onda ćemo vas zasigurno obradovati jer taj doživljaj na dohvat ruke.

Upoznajte racing simulator. Adrenalinski skok će vam pružiti brza vožnja uz neprevaziđeni doživljaj koji će pomoći da još više zavolite vožnju. Možda rođendan, teambuilding ili jednostavno vežba vožnje, ovo je izbor sa kojim zasigurno nećete pogrešiti.

Moramo priznati da je pred vama je potpuna vizualizacija sveta u kome svako od nas može biti profesionalni vozač Formule 1 ili možda neke brdske trke.

Kažu da se za jedan sat igre čovek bolje upozna nego za godinu dana razgovora…dakle, na vama je izbor.

Kako je sve počelo?

Za početak, naglasićemo jedno važno ime. Kolin Čempman-engleski inženjer dizajner i pronalazač u automobilskoj industriji.Koliko je važno ovo ime u automobilskoj i trkačkoj sferi govori i to da je pod njegovim rukovodstvom, tim Lotus je osvojio brojne konstruktorske titule Formule 1, šampionate vozača i Indijanapolis 500 u Sjedinjenim Državama. Lotus ime (čiji je on pronalazač) stoji iza desetine hiljada relativno pristupačnih a vrhunskih sportskih automobila.

Ipak, ovo ime se ne vezuje samo za sferu dizajna trkačkih automobila. Davnih 60-ih godina Čempmen je došao na ideju da predstavi potpuno novi koncept o trkama tako što bi ih omogućio svima koji žele da se oprobaju u njima.

Dizajnirao je simulatore trkačkih automobila kao verne statične reprodukcije uspešnog automobila Lotus 31 Formula sa svim realnim kontrolama i instrumentima. Uz to, pred vozačem bi se našla reprodukcija vidnog polja vozača Formule pa je simulacija vožnje bila gotovo identična realnoj vožnji. Ideja je kako vidimo dobro prošla a simulatori su korišćeni uglavnom za promociju i zabavu što im je krajnja namena (između ostalog) i danas.

Kako su racing simulatori dospeli u gaming sferu?

Racing simulatori su prvi put stigli na scenu tokom kasnih 80-ih, ere arkadnih igara i to kroz prvu simuliranu trkačku igru „Indianapolis 500: The Simulation“ koja je prodata u više stotina hiljada primeraka. I to je bio trigger za potpunu promenu. Usavršavanjem grafike, dinamike, odziva i samog okruženja, simulatori su postali ono što vidimo danas-potpuno realna simulacija vožnje.

Realizam, adrenalin, koordinacija i sveobuhvatno uzbuđenje postali su teren za vežbanje za početnike, trening za profesionalce i mesto za zabavu za sve koji to žele.

Zašto je racing simulator pravi izbor za dobru vežbu i još bolju zabavu?

Ukoliko ste u nedoumici oko izbora avanture koja će vam doneti nezaboravne trenutke, racing simulator je zaista neprevaziđen izbor. Mnogo je elemenata koje ga čine fantastičnim pa se zato spremite za zabavu i nova iskustva.

Posebno ukoliko želite da ostane u pamćenju kao neko posebna uspomena ili da imate o čemu da sa kolegama prepričavate nakon završenog teambuilding-a, ovo je odličan izbor iz više razloga.

Upoznaćete sebe na drugačiji način
Racing simulator ostavlja prostor da upoznate sebe u jednom drugačijem okruženju. Ne kažu bez razloga da igra vožnje na računaru može koristiti i u svrhe istraživanja, sebe ili okuženja. Izazovno je prevariti um stavljajući ga u poziciju vozača, sa svim osećajima koje ona prati a pri tom svaka nesreća ili opasnost je zapravo potpuno bezopasna.

Zahvaljujući brzom razvoju industrije igara danas, ove simulacije vožnje nude zadivljujuću grafiku, jer zabava i realizam jesu njihova suštinska karakteristika.

Uvešće vas u svet virtualne realnosti
Racing simulator pored senzitivnih reakcija koristi i VR kako bi se omogućio potpuni doživljaj vožnje i prostora. Imaćete osećaj realnog okruženja, dubine, boja pa se možete potpuno prepustiti ulozi vozača.

Volan će vam pružiti potpuno realnu sliku
Bilo da ste odabrali trku Formule1 ili uličnu trku, senzacija koju će vam pružiti volan je zaista nezaboravna. Na taj način zapravo najdirektnije osećate reakcije automobila, bilo da ste udarili o rupu ili vam se oteo volan iz ruku. Reakcije koje volan ima na kretanje automobile identično je volnu u pravom kokpitu.

Kokpit je realan
Kokpit je dizajniran tako da se gotovo odmah može ubaciti u pravi automobil. Kokpit za racing simulator je zapravo prvi signal koliko ste ozbiljni u vezi sa virtuelnim trkama. Kao i sedište u vašem automobilu, sedište simulatora trka stvara stabilnu platformu za vaše stabilno upravljanje i pritiskanje pedala.

Dobra konfiguracija sedišta za simulacije trka, takođe će pomoći da se optimizuje ergonomija i postavljanje kontrola, održavajući pedale u prirodnom položaju za bolju kontrolu. Samo sedište za trkačke simulacije može vam pomoći da uronite u svoje omiljene trkačke igre kao što su (recimo iRacing, Forza Horizon ili Gran Turismo).

Od senzornog sedišta koje simulira skretanja, nagibe i potrese do volana i instrument table, čitav kokpit je dizajniran na način da zaista dozivite pravu vožnju u sportskom automobilu.

Poigraće se sa vašim umom
Ovi simulatori se su zapravo delovi karoserije automobila u svojoj najboljoj verziji. Imaćete potpuni doživljaj pravog automobilskog sedišta, realnog volana, pravih pedala i menjača. Upotrebom VR dodatno će se vaš um prilagoditi osećaju da je zaista na stazi. Po negde se mogu naći u ponudi i VR kacige koje će u potpunosti modelovati pogled iz simulatora i prolagođavati ga okretanju glave vozača.

Dizajn kokpita, ergonomija ili druga podešavanja mogu se podešavati u skladu sa stukturom tela pa nema straha od neudobnosti.

Ono što je sigurno je da ćete nakon odvožene vožnje u racing simulatoru imati osećaj kao da ste tek izašli iz brzog sportskog automobila.

Doživećete velike brzine
Simulatori trka zapravo jedini mogu omogućiti da realno doživite uzbuđenje koje se javlja na trkama kada se razviju zaista velike brzine. Sa vozačkim veštinama ili bez njih, ukoliko ste ljubitelj trka I velikih brzina, ovo će zaista biti pun pogodak za vas.

Racing simulatori su prozor u jednu posebnu realnost u kojoj svi mogu biti vozači, bez bojazni od udesa.

U tom slučaju, game over je samo znak da kreće nova trka.

Povezani blogovi

Scroll to Top