Kako su animacije za decu postale neizostavni deo zabave?

Sigurno se sećate onih rođendana na kojima su centralno dešavalje bili “pica sendviči”, crni i žuti sokovi i besmisleno trčanje za loptom. A onda je se u nekom trenutku pojavi neki stariji brat ili sestra, ili roditelj koji zada po neki zadatak oko koga se svi zauzmemo. Nekad su to bile skrivalice, nekad misaone igre a često jednostavne kreativne igrarije raznim igračkama.

Uspomene na neko davno ali divno vreme potpuno bezbrižnog detinjstva, jel da?

To je bilo naše detinjstvo. Detinjstvo naših roditelja je bilo još jednostavnije. Danas je to sve zaista mnogo drugačije. Sadržaji, igrarije i spektar boja koje su deci današnjice dostupni ne mogu se uporediti sa onim od pre svega dvadesetak godina. Ovo je možda jedan od razloga zbog koga je danas dosta teže animirati klince i održati im pažnju.

Zato se proteklih godina izdvaja animacija kao novi koncept na zabavama. Animacije dece ili odraslih zapravo nisu novost, već su dobile novo ruho u skladu sa novim generacijama dece. I zaista, sami roditelji govore u prilog tome koliko zaista dobar animator može deci stvoriti potpuno novo iskustvo za pamćenje uz nekoliko jednostavnih aktivnosti.

Znamo da adekvatna animacija dece može stvoriti uspomene i zabavu kako za decu tako i za roditelje, ali da li znamo odakle sve ovo potiče?

Kako je animiranje dece dobilo današnji oblik?

Deo detinjstva svakog deteta su crtani filmovi. Uprkos činjenici da su crtani filmovi uglavnom namenjeni svim starosnim grupama, oni najviše utiču na decu. Sa napretkom tehnologije, industrija crtanih filmova i animacije je napredovala i uspela je da spoji slike i tekst kako bi se stvorile današnji vrlo realistični crtani filmovi. Ovo je unelo revoluciju u dečiju zabavu.

Crtani su zapravo na mnogo načina uticali na decu. Prenstveno, crtani filmovi utiču na razvoj verbalnih veština dece, utiču i na percepciju dece o rodu i ulogama različitih ljudi što se tiče pola (tako većina dece se odgaja sa shvatanjem brojnih stereotipa o ulogama oca i majke).

Crtani filmovi izoštravaju i um dece i nameću im kreativnost da razmišljaju iz različitih perspektiva i da smišljaju kreativne načine da rade stvari i u kasnijem uzrastu.

Uz pomoć omiljenih likova, jednostavnije je zaokupiti dečiji um i poistovetiti se sa njima. Na taj način osim dobre zabave i uspomena, može se vaspitno uticati na decu.

Sada smo došli do srži animacije dece u realnom životu. Dakle, kada znamo da je želja gotovo svakog deteta da poseti Diznilend i upozna Dizni junake u realnom svetu kao i da oponaša nekog svog omiljenog junaka iz crtanog filma (Spiderman, Blejz…) jasno je kao je jedna maskota dobila delom vaspitnu ulogu u životu deteta.

Naravno, animator ne mora nužno biti lik iz crtanog filma, to može biti klovn, štular, ili jednostavno neko ko će crtati zajedno sa decom.

Šta sve podrazumeva kvalitetna animacija?

Dobra animacija je relativna stvar. Ono što je deci atraktivno možda roditeljima neće biti baš tako idealno. Zato ćemo spomenuti nekoliko stvari na koje je potrebno obratiti pažnju kako bi zabava zaista ostala u pamćenju deteta.

Muzika je “must have”
Bez obzira na temu zabave i uzrast dece (ili odraslih), muzika je obavezan element svake zabave. U skladu sa temom (i starosti dece), birajte vesele note koje će decu podstaći da trče, igraju ili skaču.

Neka tema bude u skladu sa željom deteta
Svako dete ima oblast koja mu više “leži”. Zato, ukoliko želi da čitav rođendan bude u slikama omiljenog junaka, nemojte trošiti novac na neke druge likove i aktivnosti. Animator u odelu omiljenog junaka koji će prezentovati neku edukativnu priču, igrati se sa klincima i preseći tortu, biće i više nego dovoljna za pamćenje.

Sva deca su zastupljena
Dobra animacija neće zapostaviti ni jedno dete. Dakle, bilo da je devojčica ili dečak, za svakog će se naći po neka uloga u kreativnim radionicama koje animatori organizuju.

Šareno je i veselo
Dobra animacija podrazumeva dosta boja, muzike i mnogo smeha. Bilo da zabavu organizujete u dvorištu, kući ili u igraonici, razne boje će upotpuniti dečiji osećaj sreće i razigranosti.

Bezbednost pre svega
Animacije mogu zaista biti raznolike, od maskote, klovnova, mađioničara, žonglera, kreativnih radionica (gde deca dobijaju kompletnu opremu za crtanje, bojenje i izradu figura) , face painting, glitter tattoo, porodičnih radionica (gde se uključuju i roditelji u igrarije), muzički performans pa sve do predstava. Upravo ova različitost će definisati da se prvenstveno obratiti pažnja na bezbednost dece, a zatim na njihovu zabavu.

Kakve karakteristike ima dobar animator?

Vrlo često odabir animatora definišu preporuke ali i njegovo iskustvo u radu sa decom. To ne mora nužno biti dobro. Neko može imati višegodišnje iskustvo ali da jednostavno ta energija nije dovoljno dobra da decu pokrene na radost i igru. Svakako bi bilo dobro da proverite ono što animator nudi odgovara onom što ste zamislili za rođendan vašeg deteta.

Ono što je sigurno: dobar animator će zaokupiti pažnju dece. Roditelji se tada mogu opustiti i posvetiti drugim gostima, znajući da su deca na bezbednom. Kroz crtanje, kreativne radionice, edukativne price ili možda sportske aktivnosti animator će se potruditi da deci ispuni popodne i stvori im lepe uspomene. Animator može biti I tematski obučen u odelo omiljenog crtanog junaka i tako se još više približiti deci. Svoj sadržaj će uvek dopunjavati različitim aktivnostima na otvorenom i zatvorenom prostoru, sa stalnim nastojanjem da asortiman animacija bude što bolji i zanimljiviji.

Dobar animator će slušati decu, primetiće kada nešto nije u redu, i pažljivo će skrenuti pažnju roditeljima. Zapravo, on mora biti skoncentrisan da uvidi problem pre nego se on pojavi. Zato nije retkost da se kod većeg broja dece angažuje i veći broj animatora.

I zaista, dobra animacija će deci stvoriti potpuno novo iskustvo uz nekoliko jednostavnih aktivnosti. Samo je potrebno pratiti njihove želje.

Jer ništa nije vrednije od dečijeg osmeha i entuzijazma kada ih pokreće radost i igra.

Povezani blogovi

Scroll to Top